Jadłospis dla przedszkola

 

Śniadanie samodzielne

Zupa

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 24-03-2025

Pieczywo mieszane (gluten) 30 g, masło (mleko) 5 g, jajko gotowane (jajka), wędlina/ ser (mleko) 20-22 g, taca warzywno-owocowa, kakao (mleko) 200 ml (300 kcal)

Rosół z makaronem (seler, mleko, gluten) 200 ml (124 kcal)

Pierś parzona (mleko, gluten) 70 g, ziemniaki 100 g, surówka wielowarzywna 70 g, kompot owocowy 200 ml (380 kcal)

Kruche rogaliki (gluten, jajka, mleko) – wyrób własny, napój mleczny (mleko) (210 kcal)

Wtorek

25-03-2025

Płatki kukurydziane na mleku (mleko) 60 g, pieczywo mieszane (gluten) 30 g, masło (mleko) 5 g, ser (mleko) 30 g/wędlina (mleko) 20 g, taca warzywno-owocowa, herbata miętowa 200 ml (300 kcal)

Zupa kapuśniak z młodej kapusty (seler) 200 ml (110 kcal)

Kotlet pożarski z pieca (gluten, mleko, jajka)70 g, ziemniaki 100 g, sałata lodowa z jogurtem (mleko) 70 g, kompot owocowy 200 ml (300 kcal)

Racuchy z jabłkami (gluten, jajka, mleko) - wyrób własny (175 kcal)

Środa

26-03-2025

Parówka (jajko, mleko), pieczywo mieszane (gluten) 25 g, masło (mleko) 5 g, wędlina (mleko) 20 g/ ser (mleko) 30 g, taca warzywno-owocowa, mleko (mleko) 200 ml (300 kcal)

Żurek z jajkiem (seler, jajka) 200 ml (81 kcal)

Gulasz z warzywami i kasza bulgur (gluten, mleko) 220 g, ogórek konserwowy, kompot owocowy 200 ml (315 kcal)

Jogurt owocowy (mleko) 140 g, mandarynka (160 kcal)

Czwartek

27-03-2025

Płatki niskosłodzone czekoladowe na mleku (mleko, gluten), pieczywo mieszane (gluten) 30 g, masło (mleko) 5 g, wędlina (mleko) 20 g/ser (mleko) 20 g, taca warzywno-owocowa, herbata owocowa 250 ml (340 kcal)

Zupa pomidorowa z ryżem (seler, gluten, mleko) 200 ml (101 kcal)

Nuggetsy z pieca (gluten, jajka, mleko) 70 g, ziemniaki 100 g, surówka z zielonych warzyw 70 g, kompot owocowy 200 ml (340 kcal)

Gofry szpinakowe (mleko, jajka, gluten) – wyrób własny, koktajl mleczno-owocowy (mleko) (230 kcal)

Piątek

28-03-2025

Jajecznica (jajka, mleko), pasta rybna (mleko, ryba) pieczywo mieszane (gluten) 30 g, masło (mleko) 5 g, ser (mleko) 30 g, dżem, taca warzywno-owocowa, herbata miętowa 250 ml (340 kcal)

Zupa rybna (seler, mleko) 250 ml (82 kcal)

Makaron z truskawkami i jogurtem (mleko, jajka, gluten) 250 g, kompot owocowy 200 ml (310 kcal)

Ciasto z fasoli z twarogiem (mleko, gluten, jajka) – wyrób własny, mandarynka (190 kcal)